8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Δύση


8 Μαρτίου του 1857: μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

1908: παρελαύνουν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθετούν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

1903: ιδρύεται στο Μάντσεστερ η Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών. Τις ονόμασαν σουφραζέτες. Ο όρος σουφραζέτες χρησιμοποιήθηκε χλευαστικά από τον Βρετανικό τύπο, για να περιγράψει τις ακτιβίστριες που αγωνίζονταν για το δικαίωμα ψήφου (suffrage). Κατά τη διάρκεια της δράσης τους, στη Μεγάλη Βρετανία φυλακίζονται περίπου 1.000 γυναίκες, που υποφέρουν από τις φρικτές σωφρονιστικές μεθόδους της εποχής. Πολλές από αυτές καταφεύγουν σε απεργία πείνας.

1918: το δικαίωμα ψήφου στις πρώτες γυναίκες ψηφοφόρους γίνεται πραγματικότητα, παρά τους διάφορους περιορισμούς, όπως το ηλικιακό «πλαφόν» των 30.

1949: κυκλοφορεί το βιβλίο της Σιμόν Ντε Μποβουάρ «Το Δεύτερο Φύλο» και αποτέλεσε το απόλυτο έργο αναφοράς του φεμινιστικού κινήματος.

1977: η 8η Μαρτίου ορίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1887: η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος στην Ελλάδα, η Καλλιρρόη Παρρέν, εκδίδει την «Εφημερίδα των Κυριών» η οποία διατύπωνε το θαρραλέο σύνθημα «Ψήφος στη Γυναίκα» παρά τα ειρωνικά, υβριστικά και απειλητικά σχόλια εναντίον της «αναρχικής» Καλλιρρόης Παρρέν από τον Τύπο της εποχής. Αγωνίζεται κατά της αμάθειας και των προλήψεων, εκφράζοντας έναν υγιή φεμινισμό που ζητούσε ισοτιμία των δύο φύλων και όχι αναστροφή ρόλων.

28 Μαΐου 1952: η Ελληνική Βουλή ψηφίζει το νόμο 2159, ο οποίος παραχωρεί ίσα πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες. Πρώτη γυναίκα βουλευτής εκλέγεται η Ελένη Σκούρα.

1956: σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου. 

1975: το Σύνταγμα ορίζει επιτέλους ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι». 

1985: ιδρύεται η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με σκοπό την προώθηση της νομικής & ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

1994: συστήνεται o Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για να προωθεί την ισότητα και τα δικαιώματα της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής.

Σήμερα: σε όλη την επικράτεια δραστηριοποιούνται γυναικείες οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς & οργανισμοί, γυναικεία τμήματα πολιτικών κομμάτων, παραρτήματα οργανώσεων & οργανώσεις περιφέρειας για την προώθηση και την υποστήριξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς και την υποστήριξη της Ε.Ε.

Παρόλα αυτά η γυναίκα εξακολουθεί να στοχοποιείται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής (ενδοοικογενειακή βία, πολλαπλοί ρόλοι, η χρησιμοποίηση της γυναικείας εικόνας από τα μέσα ενημέρωσης, trafficking, μειωμένη εκπροσώπηση στα κέντρα εξουσίας, διαφορετική εργοδοτική συμπεριφορά κ.λπ.)

Στο Δήμο Χαλανδρίου δραστηριοποιούνται αρκετές γυναικείες οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζονται από αυτόν για την πραγμάτωση του σκοπού τους.

Επίσης, λειτουργεί, υπό την αιγίδα του Δήμου, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Χαλανδρίου για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. (Παπάγου 7, τηλ. 2106899916-7, email: womenaidhalandri@gmail.com)

Γι΄αυτό δεν ξεχνάμε 

Ε Ν Ω Μ Ε Ν Ε Σ 

Συνεχίζουμε 

Διεκδικούμε 

Αγωνιζόμαστε 

για μια κοινωνία όπου γυναίκες και άνδρες μοιράζονται εξίσου τα αγαθά, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα στην οικογένεια, στην εργασία, στην πολιτική, στην εξουσία, στην προσωπική ζωή. 

Ο μεγάλος μας ποιητής Κ.Παλαμάς έγραψε

«Χαίρε γυναίκα της Αθήνας, Μαρία, Ελένη, Εύα. Να η ώρα σου. Τα ωραία σου φτερά δοκίμασε και ανέβα και καθώς είσαι ανάλαφρη και πια δεν είσαι σκλάβα προς τη μελλούμενη άγια γη πρωτύτερα εσύ τράβα και ετοίμασε τη νέα ζωή, μιας νέας χαράς υφάντρα και ύστερα αγκάλιασε, ύψωσε και φέρε εκεί τον άντρα…» 

  • Δείτε Ε Δ Ω το Φυλλάδιο της Εκδήλωσης - Αφιερώματος  για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  • Δείτε Ε Δ Ω το Δελτίο Τύπου
  • Δείτε Ε Δ Ω την Αφίσα του αφιερώματος
Διεύθυνση Πολιτισμού & «Αετοπούλειο» Πολιτιστικό Κέντρο 
Φιλ. Εταιρείας 12 & Τομπάζη, Χαλάνδρι 15232 Τηλ 2106820464