Θέατρο στα Σχολεία

 ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Το θέατρο στα δημόσια σχολεία φέρνει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Χαλανδρίου. Με την πεποίθηση ότι η πνευματική καλλιέργεια των νέων δεν προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από το σχολικό πρόγραμμα σπουδών και λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που δεν επιτρέπει στις οικογένειες να παρακολουθούν συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις με τα παιδιά τους, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου βάζει το θέατρο στις σχολικές αίθουσες. Πολύ σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι οι πολιτιστικές δράσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, ενισχύοντας μ’ αυτό τον τρόπο στη συνείδηση των μαθητών μια ευρύτερη διάσταση του σχολείου.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης κατά τη διάρκεια των διδακτικών ωρών, δίνοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν τις παραστάσεις μαθητές και εκπαιδευτικοί. Οι θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζονται στα σχολεία είναι το αποτέλεσμα επιλογής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου σε συνεργασία με τις διευθύνσεις και τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων.
Τα θεατρικά έργα που έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σύνολο 20 παραστάσεων είναι τρία ενώ δώδεκα είναι εκείνα που θα παρουσιαστούν στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής σε σύνολο 37 παραστάσεων.
Ο στόχος της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου είναι να καθιερώσει το συγκεκριμένο θεσμό ώστε να είναι εφικτό κάθε χρόνο για τους μαθητές να παρακολουθούν θέατρο από τα θρανία τους.

Οι παραστάσεις που παρουσιάζονται στα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης είναι:

1. "ΓΙΑΝΝΗΣ Χ= XENOS" από το Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ-ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ στο 1ο, 2ο και 7ο Γυμνάσιο και στο 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Γενικό Λύκειο Χαλανδρίου.
2. "Ψέματα ή αλήθεια" από τη θεατρική ομάδα Mind the Gap στο 3ο, 4ο, 5ο και 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου.
3. "Interview" από τη Θεατρική ομάδα «ΕΜΕΙΣ» στο 5ο Γενικό Λύκειο, στο 1ο, 2ο, 3ο και 7ο Επαγγελματικό Λύκειο και στο Δημόσιο ΙΕΚ Χαλανδρίου.

Οι παραστάσεις που παρουσιάζονται στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του Χαλανδρίου είναι:

1. "Αγαλματάκια Ακούνητα... μέρα ή νύχτα;" από το Θέατρο ΣΚΑΛΑ στο 1ο Δημοτικό Χαλανδρίου.
2.  "Ο σκεπαστής του φεγγαριού" από την εταιρεία ΧΡΟΝΟΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, στο 3ο, 5ο, 6ο, 7ο, 9ο και 15ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου.
3. "Ο Δράκος των χρωμάτων" από τις «ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ Σύλλογος Πολιτιστικής και Καλλιτεχνικής Δράσης στο 1ο Νηπιαγωγείο.
4. "Ο Χαχά, η Χιχί και το αερόστατο της ειρήνης" στο 14ο Δημοτικό Χαλανδρίου από τις «ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ Σύλλογος Πολιτιστικής και Καλλιτεχνικής Δράσης».
5. "Ταξίδι στο κέντρο της γης" από τη θεατρική ομάδα "Νεάπολις", στο 4ο, 10ο, 11ο, και 16ο Νηπιαγωγείο και στο 9ο Δημοτικό Χαλανδρίου.
6.  "Το βέλος που δεν πληγώνει" από τη Θεατρική Ομάδα Χιλιοδέντρι, στο 14ο Νηπιαγωγείο.
7.  "Τι τρέχει με την Όπερα;" από το φωνητικό σύνολο 8tetto (οκτέτο) στο 3ο, 11ο και 16ο Δημοτικό και στην παιδική χορωδία του Δήμου.
8.  "Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται έτσι που καθόταν πάνω στο χορτάρι" από τη Θεατρική Ομάδα Τσόκαρα, στο 7ο και 10ο Δημοτικό.
9.  "Μίλα, μήλα μαγικά" από τη θεατρική Ομάδα Αστροναύτες, στο 12ο Νηπιαγωγείο και στο 12ο Δημοτικό.
10. "Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα" από τη θεατρική Ομάδα Μιχάλη Κοιλάκου στο 4ο Δημοτικό.
11. "Στη χώρα του Βασιλιά των Κλόουν" από το Θέατρο του Ν. Κόσμου στο 2ο, 8ο και 14ο Νηπιαγωγείο.
12. Το Θέατρο Σκιών "Ταξίδι στο Μαγικό κόσμο των Σκιών" από το ΘΙΑΣΟ ΣΚΙΩΝ ΤΑΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ στους έξι παιδικούς σταθμούς του Δήμου.