Παράσταση - Συναυλία "Έρωτας - Θάνατος - Θρίαμβος" με το μουσικό σύνολο GUITARTE ENSEMBLE στο Αετοπούλειο

Η διεύθυνση πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου, παρουσιάζει στο Αετοπούλειο πολιτιστικό κέντρο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Όταν η ποίηση συναντά τη μουσική", την παράσταση-συναυλία "Έρωτας - θάνατος-θρίαμβος" με το μουσικό σύνολο GUITARTE ENSEMBLE, το Σάββατο 13 Μαΐου, στις 20:00.

Πρόκειται για μια Ελεγεία σε τρεις πραξεις, με ποίηση και μουσική.
Με κεντρικό πρόσωπο τον F.G.Lorca και το έργο του "Romancero gitano" (Τσιγγάνικο τραγουδιστάρι).
Ποιητικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα , που δημοσιεύθηκε το 1928 .
Αποτελείται από δεκαοκτώ "ειδύλλια" (romance) με θέματα όπως η νύχτα, ο θανατος, ο ουρανός, το φεγγάρι .
Όλα τα ποιήματα έχουν ρίζα στην τσιγγάνικη κουλτούρα.

Πρόκειται για μια σύνθεση μεταξύ "λαϊκής" και "λόγιας" ποίησης. Έργο που αντανακλά τους πόνους ενός λαού που ζει στο περιθώριο της κοινωνίας, διωκόμενο από τους εκπροσώπους της εξουσίας.

Παρουσιάζεται ολόκληρος ο κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη Romancero gitano.
Πρόκειται για 7 ποιήματα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από το ομώνυμο έργο του.
Σε μετάφραση-απόδοση σε έμμετρο λόγο- του Οδυσσέα Ελύτη.

Με αφορμή τις αναφορές στον έρωτα και στον θάνατο του Λόρκα, ξετυλίγουμε ένα νήμα, που ξεκινά από τον Αρχαίο ποιητή Σείκιλο και τη Σαπφώ, και φτάνει στον ποιητικό λόγο του του Richard Dehmel.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από μουσικά indermezzi με έργα των Βιβάλντι, Σαίνμπεργκ, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη κ.α.

Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που ξεκινάει από την αρχή των πάντων, τον έρωτα, και μας ταξιδεύει μέσα από όλες τις αποχρώσεις του προς ένα κάποιο τέλος: τη νοσταλγική καντάδα, το ερωτικό κλάμα, τη μελωδία της κρυφής επιθυμία. Το fandango της κατάκτησης διαδέχεται η ποιητική κραυγή του Λόρκα και η ορμητική μελοποίηση του Θεοδωράκη. Μια μουσική διαδρομή που περνώντας από την αγάπη στον θρήνο κορυφώνεται με την απάντηση των μουσικών με αισιοδοξία, με τη συνειδητή επιλογή του φινάλε του Θριάμβου.

Guitarte ensemble
Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χριστίνα Πολυκρέτη, Νεκτάριος Σακελλαρίου και Άννα Σαρτζίδου τραγούδι.

Το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble ιδρύθηκε (2005) και διευθύνεται από τον Νίκο Χατζηελευθερίου, με συνοδοιπόρους τον Χρήστο Φάκλαρη, τον Φραγκούλη Καραγιαννόπουλο την Άννα Σαρτζίδου και την Μαρία Παπαμιχαήλ.
Από το 2015 συμμετέχουν οι Χριστίνα Πολυκρέτη και Νεκτάριος Σακελλαρίου 
Το μουσικό σύνολο Guitarte επιδιώκει τη διαμόρφωση ενορχηστρωτικής δυναμικής στην εκτέλεση-απόδοση μουσικής από όμοια όργανα.
Ανοιχτό και ευέλικτο στον αριθμό εκτελεστών, στο ρεπερτόριο, στη συνύπαρξη με άλλα όργανα, αλλά και στη σύμπραξη με άλλες τέχνες, στοχεύει στην παραγωγή σύνθετων μουσικών παραστάσεων που διεγείρουν τη δημιουργικότητα των μουσικών, και το ενδιαφέρον του σύγχρονου κοινού.

Το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble έχει μεταξύ άλλων παρουσιάσει:

• Τον κύκλο συναυλιών "Κοντσέρτο για...6 κιθαριστές" με έργα Geminiani, Britten, Milhaud, Rota, κ.α. (2005-2006).

• Έργα Ελλήνων συνθετών -Φ. Τσαλαχούρη, Γ. Βασιλαντωνάκη, Μ. Κεφάλα, Ν. Παναγιωτάκη, Δ. Φάμπα (2005-2007), πολλά από αυτά σε πρώτη εκτέλεση ειδικά γραμμένα για το σύνολο.

• Από το 2007 για τρία περίπου χρόνια το "Καταραμένο φίδι" του Μ. Χατζιδάκι σε μορφή μικτής παράστασης, με κείμενα του Αντώνη Πετράτου, σκηνική επιμέλεια της Σοφίας Χουλιαρά και θέατρο σκιών από τον Άθω Δανέλλη.

• Παράλληλα το ίδιο διάστημα σε σειρά συναυλιών τη "Μουσική Προσφορά" του J. S. Bach σε μεταγραφή του Ν. Χατζηελευθερίου.

• Το 2010 το έργο του Γιάννη Αγγελάκη (αφιερωμένο στο μουσικό σύνολο) "Το Φάντασμα της Μασσαλίας" για 5 κιθάρες, χοροθέατρο, βίντεο-αρτ, live κάμερα (βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό μονόπρακτο του Ζαν Κοκτώ).

• Το Νοέμβριο του 2011 σειρά παραστάσεων με το έργο "Τα ημερολόγια ενός διαβόλου", μια μουσική σύνθεση του Νίκου Χατζηελευθερίου για 4 κιθάρες και γυναικεία φωνή, πάνω σε ποίηση και κείμενα των Κ. Π. Καβάφη και Φ. Πεσσόα, με βίντεο-αρτ της ομάδας studio 19, ηθοποιό-αφηγητή και χορευτή.

• Το Μάρτιο του 2012 τη μουσική "πράξη" "12 νυχτερινά" βασισμένη σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

• Το καλοκαίρι του 2012 (στο μουσείο της Ακρόπολης και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) το δρώμενο "Ήχοι και μύθοι από την ιστορία και την περιπέτεια του αρχαίου πνεύματος" με θέματα από σωζόμενα αποσπάσματα αρχ. Ελληνικής μουσικής καθώς και κομμάτια από μουσικές για σύγχρονες παραστάσεις αρχ. δράματος.

• Στη θεατρική σαιζόν 2012-13 τη μουσική του Ν. Χατζηελευθερίου στην παράσταση "Αριστοφάνης junior" με την παιδική σκηνή του θεάτρου "Βαφείο-Λάκης Καραλής".

• Τη σκηνική μπαλάντα "Στο όνειρο ενός νηφάλια μεθυσμένου", βασισμένη στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για την παράσταση "Ένας όμηρος" του Μπρένταν Μπήαν.

*2014 - 2016 σειρά συναυλιών με τίτλο "SEMPER ANTIQUAE SEMPER VIVUS", με κοντσέρτα μπαρόκ (Bach, Corelli, Handel, Vivaldi), καθώς και μουσική συνθετών της αναγέννησης.

*2016 τη μουσική πράξη Από την πόλη του, το φως χύνεται στη Μεσόγειο από Ανατολή μέχρι Δύση.
Με την ατμόσφαιρα του γαλλικού Τανγκό και τον στοχαστικό οίστρο του Quartie latin μέσα από τις συνθέσεις των Guafrieau και Kleyjians η μουσική περιπλάνηση "Νότια του Παρισιού" συναντά τον F. G. Lorca (κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς), τον Gustavo Adolfo Becquer, τον Fernando Pessoa, τον Κ. Π. Καβάφη, αλλά και τους Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη.
Ένα μεσογειακό τόξο με κέντρο το Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα.
-----------------------------------------------------
Το Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε από την εταιρία Ekfrassis production, το διπλό CD του συγκροτήματος με τίτλο "ΙΧΝΗ" ("traces") που περιέχει τα έργα:
-J.S.BACH(1685-1750) Musikalisches Opfer BWV 1079
-Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994) "Τό καταραμένο φιδι" (σουίτα μπαλέτου)
-Ιωάννης Αγγελάκης (1988) Le Phantôme de Marseille (Το Φάντασμα της Μασσαλίας)